Historien bag NikoID
Hvad er NikoID, og hvorfor er det vigtigt?
Rygning og brugen af nikotinholdige produkter er som vi ved skadeligt for både helbredet og miljøet. Det er dog stadig enormt udbredt i den danske befolkning og på verdensplan. Faktisk er der mere end 800.000 danskere der ryger, og mere end 150.000 der tager snus eller andre nikotinholdige produkter.
Mere end 15.000 danskere dør årligt af sygdomme direkte forbundet med rygning, og tobak er ødelæggende for naturen og klimaet. For at gøre plads til tobaksmarker, bliver der ryddet enorme skovområder, og det betyder tab af oprindelige skove og tab af plante- og dyrearter. Tørring af tobaksblade med afbrænding af træ eller kul og produktion af cigaretter bidrager til klimakrisen med mindst 84 millioner ton CO2 hvert år. Samtidig gør nikotinen i produkterne det umådeligt svært at stoppe forbruget. Det er et problem, og vi vil gøre vores del for at få vendt udviklingen i disse tal.
NikoID er et værktøj til at hjælpe dig med at stoppe dit forbrug af nikotinholdige produkter, og vores løsning er ganske simpel. Vi har lavet et værktøj, hvor du kan udelukke dig selv fra at købe nikotinholdige produkter, hvis du ønsker at stoppe. Når du handler i supermarkedet, vil du fremover skulle fremvise dit NikoID for at kunne købe nikotinprodukter, og hvis du vælger at udelukke dig selv, vil du ikke længere kunne købe disse produkter, hvor end du gerne ville. Du kan udelukke dig selv i perioder med forskellig længde, og du har også mulighed for at udelukke dig selv på livstid.
73% ville være stolte, hvis de holdt op
En ny undersøgelse peger på, at 3 ud af 4 danske snus- og e-cigaretbrugere ville stoppe deres forbrug – hvis de kunne, og at de ville være moderat til ekstremt stolte, hvis de formåede at stoppe deres forbrug. Brugerne beskriver selv, at udfordringen er, at det er ekstremt svært at stoppe, fordi nikotinprodukter er vanedannende.
Et højt forbrug
Ikke nok med at hver tredje dansker begynder brugen af snus og/eller e-cigaretter, før de fylder 18 år, så får danskernes nikotinafhængighed dem også til at forsøge sig med mange forskellige nikotinprodukter.
Enorm vækst i børn og unges brug af snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes
Det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år, men der er alligevel næsten 20 procent af de 15-17-årige, der bruger nikotinprodukter, som vapes eller nikotinposer. De fleste børn og unge i denne gruppe bruger nikotinposer, der i daglig tale oftest kaldes snus.
I 2010 var der omkring 2 procent af børn og unge herhjemme, der brugte røgfrie nikotinprodukter. Da nikotinposerne først er kommet på markedet inden for de seneste år, omfatter tal for røgfri nikotinprodukter indtil 2020 udelukkende snus og/eller tyggetobak. Tal fra 2021 viser, at forbruget af røgfrie nikotinprodukter, inkl. nikotinposer, ligger på 11,4 procent.
Ud over at hjælpe dem, der ønsker at stoppe deres forbrug, er NikoID et værktøj til at begrænse muligheden for overhovedet at skaffe nikotinprodukter for unge under 18 år. Ved at indføre NikoID i butikkerne, sikrer vi, at kun personer over 18 år kan købe nikotinprodukter – og at de kun kan købe produkterne, hvis ikke de har udelukket sig selv.
Tab af skove, plante- og dyrearter
Ifølge WHO er dyrkning af tobak en af de mest miljøskadelige former for landbrug i lav- og middelindkomstlande. Tobaksdyrkning medfører rydning af oprindelig skov, samt tab af plante- og dyrearter.
Hvert år produceres omkring 6.000 milliarder cigaretter, og hvert trin i produktionen bidrager til klimakrisen, i form af blandt andet skovrydning, anvendelse af gødning og pesticider, og tørring af tobaksbladene med brug af kul. Andre klimabelastende trin i processen er fremstillingen af tobaksprodukter, transport, brug af plastik til filtre og emballage og forbrænding mm.
Rygning og kræft
Rygning er den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft. Rygning øger risikoen for lungekræft, men også for at udvikle kræft mange andre steder i kroppen. Den vigtigste årsag til lungekræft er tobaksrygning. Den er skyld i kræftsygdommen i 8 ud af 10 tilfælde. Næsten 10-12% af alle rygere udvikler lungekræft. Der kræves som regel mange års rygning, før sygdommen opstår.
En storryger har 20 til 30 gange større risiko for at udvikle sygdommen end en ikke-ryger.
Rygning resulterer ikke kun i kræft, men øger også risikoen for f.eks. slagtilfælde, blindhed, hjerte-kar-sygdom, åreforkalkning, KOL, type-2-diabetes, astma, samt en masse andre sygdomme. Rygning kan også give nedsat fertilitet hos kvinder og impotens hos mænd.
Røgen påvirker hele kroppen
Årsagen til at rygning kan gøre skade i hele kroppen er, at røgen ikke kun påvirker lungerne. I lungerne trænger stofferne fra tobaksrøgen over i blodet og føres ud til alle organer. Tobaksrøg indeholder mere end 7.000 forskellige stoffer, hvoraf flere hundrede er giftige og ca. 70 af stofferne er kræftfremkaldende.
Vores ambition er, at antallet af rygere i Danmark skal ned, og at antallet af folk der tager snus, skal ned. Specifikt håber vi på at kunne sænke begge tal med mere end 10% over de kommende 3 år, og håbet er, at tallet vil fortsætte med at falde mange år frem i tiden. Det er med til at sikre et Danmark med markant bedre folkesundhed, og en verden med markant mere regnskov, hvilket vi ser som en klar gevinst for os alle.
Kilder
Hvis du vil vide mere om henholdsvis sundhedsaspekterne og klimaaspekterne ved tobak, henviser vi til de følgende kilder: